top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תאורן יהי-שלום רב חילוני

יין בחתונה חילונית? מה הסיפור של יין בחתונה בכלל...

עודכן: 8 באפר׳ 2022



קצת על ההיסטוריה של היין:

הסיפור של יין הוא סיפור מדהים – למעשה בני אדם עושים יין כבר אלפי שנים.. כמעט 8,000 שנה ועוד לא נאמרה המילה האחרונה במחקר. כל כמה שנים מתגלה אתר קדום יותר ובו עדויות לייצור יין. בגדול – נראה שדי בסמוך לכך שבני אדם התיישבו למגורי קבע, הם החלו לצבור ענבים וגילו שכעבור זמן הענבים הופכים ליין טעים, בעל תכונות שימור טובות ו... עושה נעים. אגב – עד היום נראה שדווקא האזור שלנו (המסופוטמיה בגדול) הוא המקום בו נמצאו שרידי היין הקדום, וזה הגיוני – יש כאן הרבה שמש, וממילא המסופוטמיה זה האזור הקדום ממנו נפוצו תרבויות "המערב" שאנו מכירים כיום.


מה המשמעות של יין?

יין יש לו עניין אחד מובהק- עושים אותו באופן מיוחד, מבלי צורך חיוני כלשהו. כלומר זה לא לחם או מים.. יין עושה מי שיושב לבטח על אדמתו, ויש לו פנאי. כך גם התחבר היין לפעילות הנוספת – הייחודית לבני האדם: פעילות התרבות. כשאנחנו מתכנסים בערב לשיר – זו פעילות תרבותית ייחודית –זו הרוח שבאדם. והנה יין התחבר לפעילויות רוחניות שכאלה בכל התרבויות המערביות.. לאירועי התרבות האנושיים – מחגיגות משפחתיות, דרך חגיגות פולחן ועד טקסי קבורה.


יין בתרבות ישראל

כל מי שיקרא קצת תנך יוכל לראות עד כמה יין בשלל צורותיו משמעותי בטקסטים של כלל יוצרי המקרא. מובן כי יין שימש גם בפולחן הישראלי, כמו בשאר מזבחות הסביבה. כל מי שמטייל קצת בארץ ישראל יוכל למצוא כמעט בכל אזור בארץ – גתות קדומות, יפיפיות, שמעידות על עושר התעשייה הזו בעבר. כיום אנחנו יודעים שאבותינו ואימהותינו סחרו ביין באופן נרחב, ומן הסתם גם שתו לא מעט יין.. ולא רק בחתונות. (אגב בחתונה חילונית עם רב חילוני שמתמצא בתרבותנו – נשאף לשלב את מיקום החתונה בארץ לממצאים קדומים באזור, שמחברים אותנו בשמחה לעבר שלנו פה בארץ). אופן טבעי החגים הישראליים, השבתות וכל אירוע בתרבות ישראל מלווה בשתיית יין. החל מהתקופה ההלניסטית (חז"ל) החלו במסורת עניפה של ברכות על כל דבר, וכך כמובן גם היין קיבל ברכה משלו "בורא פרי הגפן.." .


מה נעשה עם יין בחתונה חילונית?

לפי המסורת שנוצרה במאות השנים האחרונות – תחת החופה מתקיימים שלושה טקסים: אירוסין, קידושין ונישואין. (בתהליך הליווי עם רב חילוני לומדים על כל אחד מהם בנפרד – וזה שווה מאוד ללמוד את זה, כדי לבחור כראוי את הסמלים שלכם בחתונה שלכם). כל אחד מהטקסים הללו נפתח בשתיית יין! (ובברכה על היין – כי זו פעולה חגיגית – הברכה מייצרת הידור.. אבל איזו ברכה?? מיד.. ). בחתונה חילונית אנחנו משתדלים לכבד את המסורת אבל לעצב אותה בהתאם לערכים בזמננו. והכל כמובן בידיכם – אני פה רק מלמד וממליץ.

אם נעמיק בברכה המסורתית "בורא פרי הגפן", הרי שאין כל כך מה להעמיק בה – היא מכוונת לאל הבורא ולא לאדם היוצר. אין בה גם כל רמז לייחודיות של הגפן או היין המופק ממנו. לפיכך אני ממליץ בחתונות חילוניות לברך (יש מגוון ברכות) באופן שיחבר את היין אלינו. כך למשל אני אוהב לפתוח בחגיגיות "נברך על הגפן, ועל יצירות האדם, כיין מפרי הגפן – לחיים! " כך אני מרגיש את החיבור בין ייחודו של היין כסמל ליצירה האנושית התרבותית ובין החיים שאותם אנחנו חוגגים בחתונה חילונית – רגע אחד משמעותי במעגל החיים – החתונה שלכם!


אז לחיים! ושיהיה בשעה טובה!


מוזמנים לפנות בכל שאלה או התייעצות..


להתראות,

הרב ד"ר אורן יהי-שלום 054-3156150 , רב חילוני הומניסטי, מרצה לתרבות ישראל.


אורן יהי-שלום, רב חילוני, מנחה טקסי חתונה ומרצה בתחומי תרבות ישראל:

משנת 1998 עד 2015 הקמתי וניהלתי את עמותת "חינוך ישראלי". בשנת 2006 הוסמכתי כ"רב חילוני". סיימתי MAבהצטיינות באוניברסיטת בר אילן ודוקטורט (PHD) בפילוסופיה של החינוך – חוקר את החינוך החילוני בישראל, וכותב ספרים בתחום. בשנת 2017 הקמתי את בית המדרש החילוני שיחה בגליל – שם תוכלו למצוא שלל הרצאות ומפגשי לימוד בנושא תרבות ישראל, פילוסופיה יהודית ועוד. בימים אלה שותף להקמת מכון "הגות" - לחקר חינוך יהודי חילוני.


198 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page