top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תאורן יהי-שלום רב חילוני

מסכת קידושין היא חידוש הלניסטי. טקס חתונה חילוני

מה הסיפור של מסכת קידושין

מסכת קידושין היא היסוד המשפטי בחתונה ההלכתית

מה זו המילה "קידושין"?

לקדש זה להבדיל. להבחין או להפריד. כלומר לייחד. כאשר האשה מקודשת (במסורת) הרי היא נפרדת משאר הנשים המותרות והיא כבר אסורה לאחרים. המילה "קדוש" אם תחשבו עליה לעומקה – יסודה באבחנה. יום השבת קדוש, כלומר מובחן משאר הימים. כך גם ערך חיי האדם – ערך קדוש - מופרד, וגם נשגב. מכאן יצא שהמשמעות של "קדוש" ו"נשגב" התחברו יחדיו בדמיוננו.





מה היא פעולת הקידושין?

קידושין (במסורת) זה הרגע בו "נקנית" אשה באופן רשמי על ידי גבר, ומאותו רגע היא מותרת רק לו (מובחנת), ואסורה לאחרים. מסכת קידושין מכירה בשלוש אפשרויות של מהלך כזה: באמצעות "כסף" - כלומר מטבע (ובית הלל ממעטים עד כדי פרוטה – אולי כדי שכל אחד יוכל להעדיף את האופציה הזו) או באמצעות "שטר", שזה נייר עליו מסכמים את הפרטים, כלומר הסכם משפטי/ממון! (כיום ה"כתובה") וכן באמצעות "ביאה" (כן כן, יחסי מין) שזו האופציה המקובלת בתנ"ך!




מסכת קידושין – חידוש תרבותי הלניסטי (בימי חז"ל):

מסכת קידושין היא למעשה מופת להתחדשות התרבותית של אמהותנו ואבותינו. בתנ"ך אין ממש התייחסות לנישואין והמושג קידושין בכלל לא קיים! מסכת קידושין התקבלה בתקופה ההלניסטית בה אימצנו מהתרבויות סביב המון מאפיינים – לרבות הלימוד המדרשי עצמו, החקיקה ואורח החיים ההלניסטי – שזה בערך כמו שאנחנו היום מערביים (רק שפעם לא היה חופש להיות משהו אחר – כלומר לבחור בזהות אחרת או "להתבולל" כמו שאנחנו אומרים היום).

אז מה זה אומר לנו?

היופי במעשה הקידושין (לדעתי) הוא הממד האוטונומי של בני הזוג בפעולה זו. כלומר שאין להם שותפים כמו ממסד (רבני או כנסייתי – כפי שמקובל בעולם הקתולי). אז מסורת ישראל (עד הרבנות הראשית) שמרה על הלך רוח אוטונומי זה וחתונה חילונית ממשיכה אותו ממש. ובדיוק כשם שאבותינו חידשו את הנורמות בהתאם לשינויים בסביבה – כך גם עלינו מוטלת החובה התרבותית להתאים את תרבותנו היפה לחיים ההומניסטיים כאן במדינת ישראל!




אתם מוזמנים להיכנס לאתר "טקס חתונה חילוני" לכל שאלה.. וכן - מוזמנים לקרא מאמרים נוספים בבלוג של "טקס חתונה חילוני".

פנו אליי בכל שאלה:

אורן יהי-שלום רב חילוני 054-3156150

ומעט פרטים עליי... אורן יהי-שלום, רב חילוני, מנחה טקסי חתונה ומרצה בתחומי תרבות ישראל:

משנת 1998 עד 2015 הקמתי וניהלתי את עמותת "חינוך ישראלי". בשנת 2006 הוסמכתי כ"רב חילוני". סיימתי MAבהצטיינות באוניברסיטת בר אילן ודוקטורט (PHD) בפילוסופיה של החינוך – חוקר את החינוך החילוני בישראל, וכותב ספרים בתחום. בשנת 2017 הקמתי את בית המדרש החילוני שיחה בגליל – שם תוכלו למצוא שלל הרצאות ומפגשי לימוד בנושא תרבות ישראל, פילוסופיה יהודית ועוד. בימים אלה שותף להקמת מכון "הגות" - לחקר חינוך יהודי חילוני.




103 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page